Честито, олимпийци! Успяхме!

ПГ по земеделие „Тодор Рачински“ си извоюва правото да представи България на Европейския финален кръг на Европейската олимпиада по статистика.

Иво Димитров, Жанет Георгиева и Момчил Буюклиев, ученици от VIII „а“ клас в Професионална гимназия по земеделие „Тодор Рачински“, ще представят България в Европейския финален кръг на Европейската олимпиада по статистика.

В три оспорвани кръга, учениците успяха да защитят своите знания и умения и спечелиха „билет“ за Европейския кръг на олимпиадата.

В публичния конкурс за участие в Европейския кръг, учениците бяха избрани сред първите пет финалисти на национално ниво, които ще имат възможността да представят България на финалния кръг в който ще участват всички финалисти в Европа.

По време на публичния конкурс учениците трябваше да подготвят две презентации в рамките на 13 дни – от 19 март до 1 април 2021 г:

  • Представяне на отбора и мотивите за участие в олимпиадата
  • Представяне на идеен проект за изготвяне на видеоклип по изпратената тема „Официалната статистика в свят, преизпълнен с данни“

И през тази година за членове на журито бяха определени изявени експерти по статистика, журналистика, комуникация и визуализация на данни:

  • Диана Янчева – заместник-председател на НСИ и председател на журито;
  • Доц. Александър Найденов – преподавател по статистика в УНСС;
  • Доц. д-р Георги Бърдаров – преподавател в Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, катедра „Социално-икономическа география“;
  • Надя Кантарева-Барух – директор на Национално издателство за образование и наука „Аз-буки“ и главен редактор на вестник „Аз-буки“ – медиен партньор на олимпиадата;
  • Александър Лазаров – изпълнителен директор на фирма „Мапекс“;
  • Явор Алексиев – икономически и политически анализатор в CEEMarketWatch, основател и главен редактор на „Инфограф“.

Във финалния Европейски кръг на олимпиадата учениците ще трябва да изготвят двуминутен видео клип, с който ще представят България на европейския кръг на олимпиадата.


С благодарност за съпричастността и подкрепата на РУО-Добрич, в лицето на г-жа Светлана Василева – началник на РУО.

Ще оправдаем очакванията Ви!

Pin It on Pinterest