Втора Мобилност Ученици Потегли Към Хърватия

Сутринта на 16.03.2019г. към гр. Винковци, Р Хърватия по Програма „Еразъм+“ потегли Втората мобилност ученици от Иновативна професионална гимназия „Тодор Рачински“, където в рамките на две седмици ще се обучават и ще развиват уменията си. Желаем ви приятно пребиваване и успешно представяне!


След дългия път пристигнахме във Винковци- Хърватия. Посрещнаха ни старите приятели. От утре започваме обучението си по програма “Еразъм+”. Тук през следващите две седмици ще се обучаваме и ще придобиваме знания в областта на земеделието.


Днес нашите приятели от Професионалната гимназия във Винковци ни посрещнаха в училището си. В първия ден от двуседмичното ни посещение тук по програма “Еразъм+” разгледахме училището, оранжериите и обновения им разсадник. Докоснахме се до тайните на присаждането на цветя, рязането на овошки и лози. Създадохме и нови приятелства.


През втория ден от престоя ни във Винковци по програма „Еразъм+“ продължихме работата си в училищните оранжерии и работилници. Научихме за калибрирането на плодовете и пикирането на растенията. Поработихме и се забавлявахме.


Честита първа пролет! В днешния ден от посещението ни по програма „Еразъм+“ , ние учениците на Иновативна професионална гимназия „Тодор Рачински“, посетихме овощната градина на Професионалната гимназия във Винковци и рязахме дръвчета. Видяхме и неприятелите в цвета. Присаждахме дръвчета и накрая оставихме мартениците си за спомен и с пожелание за високи добиви.


Днес, посетихме Държавния конезевод „Джаково“. Пред нас се разкриха тайните на създаването на породата „Липицанер“. Пояздихме, посмяхме се и се забавлявахме.


През петия ден от обучението ни по програма „Еразъм +“ посетихме училището по лозаро – винарство, гр. Илок. Видяхме поточната линия за производство на плодов сок. Разкриха ни технологията за производство на вино, показаха ни начина за дегустация на вино.


През шестия ден от престоя ни в Република Хърватия по програма „Еразъм +“ посетихме гр. Вуковор и се запознахме с културната му история. Посетихме болнищата музей, двореца „Елц“, мемориалното гробище „Овчара“. Поклонихме се пред паметника на загиналите 1027 български войници по време на Втората световна война. Насладихме се на разходката с корабче по река Дунав. Научихме много интересни факти и много се забавлявахме.


Днес се насладихме на красотата на природен парк “Копачки рит”.


След кратката, но наситена с много емеции и впечатления културна програма през уикенда, дойде време отново за работа. Днес посетихме птицеферма „Петричевич“ – Старо Михалковци и изучихме технологията за клетъчно отглеждане на кокошки – носачки. Сортирахме и опаковахме яйца. След обяда имахме честта и удоволствието да бъдем приети от зам. областния управител на Вуковарско – Сремска област. Отново имахме ден изпълнен с много положителни емоции.


Отново ден, изпълнен с много положителни емоции и ден за придобиване за много нови знания и умения.Посетихме еко ферма ,,Язбек”-Ивановац. Почиствахме пшеница, пълнихме различни видове брашно и пакетирахме.


Днес, съвместно с хърватските си приятели имахме урок по растениевъдство. Разпознавахме фазата на вегетация на пшеница. После заедно отидохме на опитното поле на Професионална гимназия – Винковци, където извършихме торене за предсеитбена подготовка.

Pin It on Pinterest